• Foto: Illustration Listera AB Gun Lövdahl Visa bildtext

    Nämforsens hällristningar och museum

Arkeologi & Historia Kulturhistoria Museum

Besöksmål

Nämforsens Hällristningsmuseum

En av Nordeuropas största enskilda hällristningsplatser. Hällristningsmuseet med information om hällristningar, hällmålningar och fynden som berättar om de som bodde här. Stenåldersfynd och rekonstruerade föremål.

Med ca 2 600 hällristningar är nämforsen ett av världens största och Sveriges äldsta hällristningsområde, från 4500–1800 f Kr. En unik miljö, där forsen och älven tillsammans med de branta niporna – Norrlands canyons – skapar en alldeles särskild upplevelse. Här möts forntid och nutid i en storslagen naturmiljö. Hällristningsområdet är alltid öppet och det är bara vid snö det inte går att se ristningarna. Nämforsen ligger vid Ångermanälven i Sollefteå kommun i Västernorrland.

Nämforsens Hällristningsmuseum är ett barnvänligt museum. Här kan du se och känna på stenålderns redskap, till exempel nytillverkade yxor och spjutspetsar efter gamla förebilder.
Du kan också klä dig som en forntida jägare. Caféet ligger uppe på nipan med en vidunderlig utsikt över älven. Här kan du både fika och lära dig mer om människorna som för 6 000 år sedan började rista in bilder i klippan vid forsen.

Utställningar; Jägarstenålderns bilder är museets utställning om hällristningar och hällmålningar i Nämforsen och Norrland och en nyproducerad utställning, Folket vid forsen - fynden, klimatet och landhöjningen, en utställning om människorna som levde nära hällristningarna och om arkeologiska metoder.