Öppet idag 10:00 - 16:00

Utställning

25 november 2017 - 07 januari 2018

Midvinterfest

Midvinterfest är en formgiven julmarknad. I utställningen kan du handla vackra, välgjorda, lokalproducerade och ekologiska julklappar tillverkade av slöjdare från Västra Götaland. Midvinterfest är ett samarbete mellan Västarvet och Bohusläns museum. Årets tema är slöjdverkstan.

Vad menas med slöjd?

Slöjd är verkligen inget självklart begrepp, men kan förklaras som ett konsthantverk med starka rötter i det traditionella hantverket. Även om slöjd idag omfattar nya material, tekniker och former så kännetecknas den fortfarande av hantverksskicklighet och materialkännedom. Samt av att utövaren arbetar nära materialet i egen produktion.

Årets tema – Slöjdverkstan

Midvinterfest kommer detta år att lyfta processen bakom slöjden. Rent visuellt kommer utställningen att inspireras av verkstadens eller ateljéns miljö, material, verktyg och redskap för att illustrera arbetet bakom. Som besökare i en utställning eller på en marknad ser du färdiga föremål som bara finns där. Men bakom varje föremål finns mycket arbete baserat på en kunskap och erfarenhet som tagit lång tid och mycket övning att bygga upp. Detta och att slöjdade föremål tillverkas för hand, en bit i taget gör slöjden mänsklig. Det är den processen som utställningen vill visa upp. Resan från idé via blod, svett och tårar till färdigt föremål.


Läs mer http://www.bohuslansmuseum.se/utstallningar/midvinterfest-2/