Öppet idag 10:00 - 17:00

Utställning

10 mars - 13 maj 2018

id:TRANS - från Kung kristina till idag

20 år efter Ecce Homo kommer ID:trans.

Bildkonstnären Elisabeth Ohlson Wallin har skapat Sveriges största konstutställning om transpersoner. 
Ett 70 tal bilder och videoinstallationer har vernissage den 10 mars på Dalarnas museum i Falun.


Elisabeth har arbetat med HBTQ-frågor i sina bilder länge och hon säger att det var på tiden hon också gjorde en utställning om transpersoner i Sverige. Sedan sin debututställning, Ecce Homo, för 20 år sedan är Elisabeth Ohlson Wallin van att hennes bilder både berör och upprör.
Upplopp, bomhot och granskning av säkerhet är något som förekommer kring hennes verk vilka just tar upp homosexuella och transpersoners liv.
Senast var det Jerusalem på världskulturmuséet där en bild plockades ner efter samtal med polis och museet. Efter det tappade Ohlson Wallin lusten till utställningar och skapade i stället teater tillsammans med Aleksa Lundberg. En pjäs om drottning Kristina som transperson. Det mynnade ut i att utställningen skapades och uppsättningen filmatiserades och den kommer också visas i biosalong i de städer där id:TRANS hänger. Utställningen är skapad med ekonomiskt stöd från Postkodstiftelsen.


- Jag vill ge transpersoners sin historia, den har varit osynlig så länge. Jag har alltid tyckt om att jobba med historien för att berätta om vår samtid.


I utställningen finner man både historiskt inspirerade bilder och bilder som speglar dagens situation.


”T” har funnit med länge i kampen men resten av homorörelsen har inte med full kraft tagit med sina transvänner in i alla de rättigheter som de fått. Men nu börjar synliggörandet av transpersoner äntligen ta fart.
Elisabeth hoppas att utställningen ska få människor att lära sig mer om transpersoner, deras identitet och historia.


- En känsla jag önskar att besökarna ska få uppleva är att i utställningsrummen är transpersoner i majoritet. När det ju annars i samhället är precis tvärtom.


id:TRANS - från Kung kristina till idag öppnar på Dalarnas museum den 10 mars kl 14 och avslutas där den 13 maj


id:TRANS.se