Öppet idag 11:45 - 16:00

Utställning

01 juni - 20 augusti 2017

Zorn och Frankrike

Zorn och Frankrike är temat för Zornmuseets sommarutställning 2017. För första gången ägnas en hel utställning åt de åtta år som Anders Zorn och hans hustru Emma hade sin fasta adress på Boulevard de Clichy i Paris, strax intill danslokalen Molin Rouge.

Det var en tid då Zorns internationella karriär tog raketfart. Vid Världsutställningen i Paris 1889 vann den unge svensken guld­medalj och förärades med den främsta av franska ordnar, Heders­legionen, och snart var han ett respekterat namn i den mondäna stadens konstliv. ”Zorn var här, liksom han är det överallt, som fisken i vattnet.”, skrev vännen Carl Larsson. Kända konstnärer, fransk kulturelit, stenrika bankirer och prima ballerinor passerar revy i en utställning som rör sig från Paris’ mest exklusiva miljöer till teaterloger och konstnärs­ateljéer. Med virtuos teknik porträtterade Zorn i målningar och etsningar några av den tidens mest färgstarka personligheter, såväl fransmän och fransyskor som utlänningar på tillfälligt besök i staden. Verken från denna tid hör till de bästa konstnären skapat.


I samband med utställningen publiceras en ny bok, Zorn och Frankrike, författad av Vibeke Röstorp. Utställningen i Mora föregår den stora Zornutställning som i höst visas på Petit Palais i Paris, Anders Zorn. Le Peintre de la Suède fin-de-siècle, ett samarbete mellan det franska museet, Nationalmuseum och Zornmuseet.