Öppet idag 10:00 - 17:00

Utställning

02 december 2018 - 06 januari 2019

Carl Larsson - Nu är det jul igen

En sann jultradition för alla helsingborgare. Upplev Carl Larssons klassiska triptyk lagom till första advent. I ateljén står julbordet omsorgsfullt uppdukat och familjen Larsson har samlat sina närmaste i Lilla Hyttnäs i Dalarna för att fira den svenska julen. Verket ingår i Helsingborgs museers samling och visas i år tillsammans med ytterligare några föremål ur samlingarna.

”Nu är det åter jul igen hos familjen Larsson på Lilla Hyttnäs, Sundborn i Dalarna. I ateljén samlas Larssons, släkt och vänner. Överallt märks Karins ögon och händer, hon vet mycket om inredning och formgivning. Den vita duken på julbordet, kudden i länsstolen, växter och kandelabrar. Vid julbordets tindrande ljus sprider dottern Brita Larsson jultoner från pianot. Rummet är ljust, nästan somrigt trots att det är mitt i vintern. Det sprakar från spiseln.


Sonen Esbjörn Larsson med tomteliknande luva och med en smörgås i hand, tycks förtrollad av julgranens prakt. Det finns få konstverk där barnen Larsson är stilla och prydliga, oftast är de fångade i rörelse eller lek, men här berättar barnens kroppsspråk att det är en högtidlig stund. Obemärkt smyger sig Maria med Jesusbarnet in i bilden. Symboler för Julafton och det Larssonska hemmet, ett jordiskt paradis som många av oss vill dela, ett Arkadien. Konstnären själv står och betraktar, han vänder blicken utåt mot fönstret. Ovetandes att deras hem fortfarande efter mer än 100 år står för ett ideal och en dröm som delas av många.”