• Foto: Ylwa Moritz
Öppet idag 12:00 - 16:00
Konst Kulturhistoria Personhistoria

Utställning

02 juni 2018 - 24 november 2019

Nell Walden - Trelleborgsflickan som gjorde världen till sin

Nell Walden, 1887 – 1975, växte upp hos morfar, den inflytelserike grosshandlaren Carl Smith i Trelleborg. Hon kom att bli en av förgrundsgestalterna inom den moderna konströrelsen i Europa. Nell Walden var med och lanserade konstnärer som Kandinsky, Chagall och GAN. En utställning om konst, men också om tiden kring och efter förra sekelskiftet, två världskrig, depression, ett Europa i förvandling – allt sett genom en äventyrlig och strategisk kvinnas ögon. Konst, passion och framtidstro!

En utställning som berättar om konst, passion och framtidstro, men som till en än större del berättar om tiden kring och efter förra sekelskiftet, två världskrig, depression och ett Europa i förvandling – 1900-talets Europa, sedd genom en äventyrlig och inte så lite strategisk kvinnas ögon.

Det är en märklig och vindlande, stormig och fascinerande livshistoria som tar sin början 1887. Nell Walden, född Nelly Roslund, växer upp i Trelleborg. Det är här hon får sin utbildning. Det är här hon skapar sina drömmar. Hon går i den eminenta Charlotte Jönssons flickskola, som ligger i framkant när det gällde framsynta lärarinnor och pedagogik. Trelleborg är en blomstrande handelsstad vid tiden, industrier sätter fart på ekonomin, här finns flera rederier och det byggs ståtliga hus. Morfar är grosshandlare, fabrikör, redare, konsul Carl Smith. NELL vet tidigt att hon ville ut och upptäcka världen, hon drivs av nyfikenhet och entrepenörsanda.

NELL tar sig fram – hon blir spindeln i nätet i Der Sturm – den avantgardistiska konströrelsen i Tyskland. Hon och förste maken Herwarth Walden reser runt i Europa och letar upp de nya radikala konstnärerna inom bildkonst, scenkonst och ordkonst. De lanserar konstnärer som Chagall, Kandinsky, GAN, Hjertén, Grünewald, Kokoschka och Münter…

Epiteten om NELL kom att bli många: organisatör, musiker, recensent, översättare, konstsamlare, konstnär, curator…Det är snårigt svårt att berätta sin livshistoria, minnet förstärker och förtränger... Vad är det egentligen vi väljer att berätta? Vi lyssnar till NELL – men upptäcker också fallgropar....