• En närbild av en person som tittar in i kameran.
    Visa bildtext

    Samuel Opio, en av personerna som intervjuats och porträtterats i utställningen. Foto: Albert Wiking.

Öppet idag 10:00 - 21:00

Utställning

14 oktober 2017 - 14 januari 2018

We Have A Dream

Att ha en dröm är en stark drivkraft. We Have A Dream – om mod medmänsklighet och människans rättigheter – är en fotoutställning som vill inspirera alla att våga och leva efter sina drömmar. Vare sig den är liten eller stor, ligger nära i tid eller långt där framme senare i livet. Att drömma ger kraft – och mod.

Utställningen visar ett urval av 114 porträtt på människor med berättelser från hela världen som bär budskapet att ingenting är omöjligt för den som vågar drömma. Den är ett tidsdokument som visar många av världens mest inflytelserika människor med hela världen som arbetsplats – sida vid sida med ungdomar och vardagskämpar som påverkar och förändrar i sin närmaste omgivning. Gemensamt för dem alla är att de står upp för sina värderingar, går mot strömmen och drömmer om att skapa förändring.


Människorna i projektet är bevis för att det går att förändra. Tillsammans, på lika villkor, med sitt porträtt, sin berättelse och sin egen dröm om en medmänskligare värld. Från Lund till 38:e våningen på FN-skrapan i New York. Från Kofi Annan till Ida Engblom i Karlstad. Medlemmarna i punkbandet Pussy Riot, sångerskan och låtskrivaren Zara Larsson, HBTQ-aktivisten Samuel Opio, den kinesiske regimkritikern och konstnären Ai Weiwei, världens yngsta fredspristagare Malala Yousafzai och Dalai Lama är andra medverkande. We Have a Dream är inte en berättelse om helgon eller superhjältar. Ingen är ofelbar, men alla har de någon gång börjat med att drömma.


Så startade projektet

Fotografen Albert Wiking och Oscar Edlund som intervjuat och rekryterat de medverkande, initierade för mer än ett decennium sedan projektet We Have a Dream. I grunden ett fotoprojekt, som föddes ur deras vilja att dra sitt strå till stacken för en medmänskligare värld.

Komplexa, otaliga nät och filter av kontaktpersoner, agenter, managers och andra grindvakter har både hjälpt till och stått i vägen under ändlösa försök att nå fram med e-post till nobelpristagare, kungligheter, aktivister, artister, konstnärer, entreprenörer och vardagskämpar. När frågan väl hittat rätt har det ibland tagit år att nå en överenskommelse och få till ett möte.


Betraktaren kan förändra

Sedan år 2002 har de rest runt för att ta porträtt och samla inspirerande berättelser som nu resulterat i en utställning, en bok och ett pedagogiskt material. Under utställningen får även besökare möjlighet att dela med sig av sina egna drömmar.


För We Have a Dream är lika mycket en utställning om människor och deras berättelser, som de nya drömmar som föds varje dag.


Produktion: Albert Wiking fotografier, Oscar Edlund intervjuer, Daniel Rydén texter och Henrik Lörstad ljudkuliss.