• Foto: Foto: Lisa Raihle Rehbäck/Kungligaslotten.se Visa bildtext

    Ur de kungliga samlingarna: Kronprinsessan Margareta fotograferar med två av barnen, prins Bertil och prinsessan Ingrid, sommaren 1914 på Sofiero. I bakgrunden hennes trädgårdsritningar för Sofiero 1918.

Utställning

01 oktober 2020 - 07 mars 2021

Utställning om kronprinsessan Margareta

Hösten 2020 öppnar utställningen på Kungliga slottet om den dynamiska och folkkära kronprinsessan Margareta som kommit att förändra bilden av kungahuset ända in i våra dagar.

Hundra år har passerat sedan vår nuvarande kungs farmor hastigt gick bort. Vem var hon, denna för sin tid så moderna men för många okända medlem av kungafamiljen? 

Utställningen firar hennes livsglädje och hennes gärningar för Sverige. På plats i den del av Kungliga slottet som en gång var hennes våning visas för första gången material ur arkiven och unika föremål ur de kungliga samlingarna som tillhört kronprinsessan.

Kronprinsessan Margareta (1882–1920), kallad Daisy av familj och vänner, omfamnade sitt nya liv i Sverige och hennes ankomst kom att innebära att synen på kungliga personer förändrades. Hon ville göra skillnad för folk i sitt nya hemland och engagerade sig aktivt i många av tidens största samhällsfrågor.

Från sin uppväxt som barnbarn till den brittiska drottning Victoria bar hon med sig gedigna intressen för konst, idrott och trädgård, och som formade hennes identitet som folkkär kronprinsessa i Sverige. Kom och lär känna prinsessan som statsminister Hjalmar Branting beskrev som solstrålen på Stockholms slott.

Utställningen visas 1 oktober 2020 – 7 mars 2021 i på Kungliga slottet.

Läs mer på Kungligaslotten.se