• Foto: Åke Nilsson Visa bildtext

    Annika Ekdahl, Definitely Gold. Bild beskuren.

Öppet idag 11:00 - 17:00

Utställning

14 oktober 2017 - 11 februari 2018

Annika Ekdahl – Vävda bildvärldar

I storslagna verk ger Annika Ekdahl (f. 1955), en av Nordens främsta textilkonstnärer, nytt liv åt en historisk textil genre. Ekdahls tekniskt avancerade bildvävar utförs i en senmedeltida gobelängteknik, men avbildar konstnärens iakttagelser av vår samtid i spännande personliga berättelser. I hennes färgstarka och detaljrika verk står människan oftast i centrum, men även djur och växtlandskap avbildas.

Annika Ekdahls mångbottnade, måleriska och sinnligt vackra berättande bildvävar framstår som visuella poetiska utsagor. Referenser till gobelängkonstens historia, och till den äldre bildkonstens symbolrika berättartradition, förenas i hennes verk med det djupt personligt upplevda, med en samtids mångfald och vardagens poesi.

Hennes verk har alla en lång tillkomstprocess beroende på den avancerade tekniken, vilket innebär att produktionen numerärt sätt inte är stor. Många av hennes textila verk ingår i offentliga samlingar och miljöer runt om i Sverige och i övriga Norden. Denna utställning kommer att bli den första retrospektiven över Ekdahls prisbelönta och internationellt uppmärksammade konstnärskap och ett unikt tillfälle att uppleva flertalet av hennes imponerande verk samlade. Utställningen innefattar bildvävar från 1990-talet fram till idag.