• Foto: Per Myrehed Visa bildtext

    Carl Larsson, Prinsessan Vår, tidningen Jultomten 1898. Lärarstiftelsen. Bild beskuren.

Öppet idag 11:00 - 17:00

Utställning

11 mars - 21 maj 2017

En sagolik skola – Folkskolan 175 år

Folkskolan fyller 175 år! Det firas med en lekfull exposé över läraryrkets och skolans utveckling och roll i samhället från 1800-talet till i dag, med siktet inställt mot framtiden och skolans utmaningar. Utställningen öppnar på Waldemarsudde och går sedan vidare på turné ut i landet.

I utställningen visas en mängd konstskatter från förra sekelskiftets läseböcker, jultidningar och barnbiblioteket Saga – Sveriges största lässatsning någonsin. Bland illustratörerna kan nämnas Carl Larsson, Jenny Nyström, Elsa Beskow, Ottilia Adelborg och Louis Moe m fl.

Genom projektet En sagolik skola är alla välkomna att ta del av vårt kulturarv, leva med i skolans historia och medverka i diskussionerna om dagens och framtidens skola. Många intressanta kringarrangemang kommer att hållas i samband med utställningen t.ex. temakvällar, studiecirklar, föreläsningar och debatter.

För genomförandet står Lärarstiftelsen i samverkan med Sveriges Museer, Sveriges Hembygdsförbund, Svenska Barnboksinstitutet och Lärarförbundet. Utställningen öppnar på Prins Eugens Waldemarsudde och går sedan vidare till sju regionala museer.