• Visa bildtext

    Heinrich Vogeler, Vår, 1897. Niedersächsische Sparkassenstiftung und Waldemar Koch Stiftung. Deponerad vid Heinrich Vogeler Stiftung Haus im Schluh Worpswede.

Öppet idag 11:00 - 17:00

Utställning

15 september 2018 - 27 januari 2019

Paula Modersohn-Becker och konstnärskolonin i Worpswede

För första gången någonsin i Sverige görs en mer omfattande presentation av den år 1889 grundade konstnärskolonin i byn Worpswede strax utanför Bremen.

I Worpswede strax utanför Bremen grundades 1889 Tysklands mest kända konstnärskoloni. Den lilla byn omgiven av vida fält, björkdungar och stilla flytande åar kom att bli hemvist för ett antal tyska konstnärer och författare som sökte både avskildhet och en konstnärsgemenskap. Till kolonins mest kända konstnärer hör den internationellt firade målaren Paula Modersohn-Becker, men också Otto Modersohn, Heinrich Vogeler, Ottilie Reylaender, Hans am Ende, Fritz Overbeck, Hermine Overbeck-Rohte, Fritz Mackensen och Clara Westhoff. Den sistnämnda skulptrisen kom att gifta sig med poeten Rainer Maria Rilke, som viss tid bodde och verkade i Worpswede innan han reste vidare till bl.a. Paris och Borgeby slott i Skåne.

Denna omfattande utställning är den första i Sverige att fokusera på det uttrycksfulla måleri i form av besjälade landskap, inkännande skildringar av den fattiga nordtyska bondebefolkningen, porträtt och suggestiva motiv från saga och myt som utfördes av konstnärerna i konstnärskolonin i Worpswede omkring sekelskiftet 1900. Med utställningen, som innehåller ca 60 målningar och ett antal teckningar och grafiska blad, ges en unik möjlighet att upptäcka en för svensk publik i det närmaste helt okänd men mycket fascinerande bildvärld.