• Visa bildtext

    Helene Schjerfbeck, Fragment, 1904, Villa Gyllenberg. Foto: Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse / Matias Uusikylä

Utställning

19 juni - 26 september 2021

INDIVID OCH ANDLIGHET - Från Albert Edelfelt till Helene Schjerfbeck, Gyllenbergs samling

I sommar visas centrala verk ur Signe och Ane Gyllenbergs konstsamling på Thielska Galleriet. Några verk har aldrig tidigare lämnat Villa Gyllenberg i Helsingfors och presenteras nu för första gången utanför landets gränser.

Precis som Ernest Thiel (1859-1947) gjorde Ane Gyllenberg (1891-1977) sin förmögenhet som bankir och var en passionerad konstsamlare. Sommarens utställning Individ och andlighet ger en inblick i finsk konsthistoria och en samlare vars blick drogs till landskapsmotiv och porträtt. Gyllenberg hade ett intresse för antroposofi och sökte det andliga i konsten.

 

I utställningen visas några av Finlands mest kända konstnärer kring förra sekelskiftet. Den inkluderar alltifrån historiemåleri, porträtt och landskapsmåleri av konstnärer såsom Albert Edelfelt, Erno Järnefelt och Fanny Churberg, till spirande modernism av Sigrid Schauman och Ellen Thesleff. Akseli Gallen-Kallelas nationalromantiska och symbolistiska måleri visas upp jämte Ane Gyllenbergs favoritkonstnär Helene Schjerfbeck som är representerad med tolv målningar från hela konstnärsskapet. 

 

Andlighet och individualism var viktiga teman under den tidiga modernismen. Det är en motstridig och spännande period där konsten återspeglar hur nation och individ, modernitet och andlighet både konkurrerade med varandra och flätades samman i den tid vi idag känner som den finländska konstens guldålder.