• Foto: Rikard Westman
Öppet idag 10:00 - 17:00

Utställning

02 oktober 2016 - 15 januari 2017

30 år som formgivare - Gunnel Sahlin

Gunnel Sahlin tillhör det toppskiktav formgivare som gjort Sverige känt som ett av världens mest framstående länder vad gäller glas – vare sig vi kallar det konst eller konsthantverk. Hon inledde sin karriär i hemstaden Umeå med utbildning och yrkesverksamhet inom det textila fältet. Vägen ut i världen gick via Konstfack i Stockholm. Senare arbetade hon bland annat i New York hos Katja of Sweden.

Vid mitten av 1980-talet värvades Gunnel Sahlin till Kosta Boda glasbruk i det småländska "Glasriket". Med en hälsosam respektlöshet gentemot tradition och historia designade hon en lång rad succéartade kollektioner, och hon är en av brukets mest framgångsrika förnyare.

Efter ett uppehåll från glasformgivning i närmare tio år är Gunnel Sahlin tillbaka såväl i hyttan som i rampljuset. I utställningen visas både delar av hennes omfattande produktion under trettio år, liksom nyblåst glas från 2016. Här ges återblickar på decenniers mode- och stilideal, som Gunnel Sahlin i allra högsta grad har varit delaktig i att skapa.

Som tonåring var Gunnel förälskad i polska cirkusaffischer, övergivna fabriker och rivningshus. Senare i livet upptäckte hon brunnslocken på gatorna i Japan som hon beskriver med inlevelse. Men det hela började med kärleken till hemslöjd och textil.

– När jag var barn och mamma och jag skulle göra något tillsammans gick vi ofta till hemslöjdsbutiken i Umeå. Vi tittade på allt det vackra och hon lärde mig att se hur fint och omsorgsfullt saker var gjorda.

Utöver glas har Gunnel Sahlin bland annat formgett bilklädslar, mattor, lampor och porslin för Ikea, Kasthall, Åhléns, med flera. På arbetsbordet just nu finns en ny serie för Ikeas kollektion Stockholm, som ska lanseras under 2017.

Gunnel Sahlin valdes av föreningen Svensk form till årets formbärare i Västerbotten 2015.