• Visa bildtext

    Årstidsväxlingar

Öppet idag 10:00 - 17:00

Utställning

19 mars - 17 september 2017

Sixten Fager - Brytningstid

Sixten Fager (1920–2010) är tveklöst en av de främsta och mest hängivna uttolkarna av den västerbottniska fjällvärlden. Vid alla tider på året och i alla väderlekar fångar han det ständigt skiftande landskapets dramatiska skönhet. Från de tidiga verkens tydligt figurativa uttryck, utvecklade han genom åren ett alltmer förädlat abstrakt bildspråk med starka expressiva kvaliteter.

Sixten Fager föddes i Ekträsk, Vindelns kommun. Han var under många år verksam som lokförare och bodde från 1943 i Vännäs. Lokföraryrket innebar längre sammanhängande ledigheter som Fager helt ägnade åt måleri. I Vännäs fick han kontakt med konstnären CM Lindqvist som uppmuntrade och gav goda råd. Stärkt av detta debuterade Sixten Fager 1954 med en utställning i folkskolan i Vännäs där han visade ett 40-tal verk.

Framgången sporrade och han tog ofta tjänstledigt för att fullt ut kunna ägna sig åt måleriet. Men inte förrän 1967 började han arbeta som konstnär på heltid. Då med Gumboda som hemmabas, och med den ofta besökta ateljén i Breviken vid Överuman som fjällviste.