• Visa bildtext

    Malala Yousafzai Foto: Albert Wiking

  • Visa bildtext

    Zara Larsson Foto: Albert Wiking

Öppet idag 10:00 - 17:00

Utställning

14 maj - 01 oktober 2017

We have a dream

Att ha en dröm är en stark drivkraft. Utställningen We Have A Dream vill inspirera alla till att våga drömma och leva efter sina drömmar. Vare sig den är liten eller stor, ligger nära i tid eller långt där framme senare i livet. Att drömma ger kraft – och mod.

Utställningen visar ett urval av 114 porträtt på människor med berättelser från hela världen som bär budskapet att ingenting är omöjligt för den som vågar drömma. Ett viktigt tidsdokument som visar många av världens mest inflytelserika människor med hela världen som arbetsplats – sida vid sida med ungdomar och vardagskämpar som verkligen vill påverka och förändra i sin direkta omgivning. Gemensamt för dem alla är att de står upp för sina värderingar, går mot strömmen och drömmer om att skapa förändring.


Människorna i det här projektet är bevis för att det går att förändra. På lika villkor står de alla tillsammans var och en med sitt porträtt, sin berättelse och sin egen dröm om en medmänskligare värld. Från Lund till 38:e våningen på FN-skrapan i New York. Från Kofi Annan till Ida Engblom i Karlstad. We Have A Dream är inte en berättelse om helgon eller superhjältar. Här är ingen ofelbar, men alla har de någon gång börjat med att drömma, berättar fotografen Albert Wiking.


Han och Oscar Edlund, som intervjuat och rekryterat de medverkande, är initiativtagarna som för ett decennium sedan drog igång projektet We Have A Dream som handlar om mod, medmänsklighet och människans rättigheter. I grunden ett fotoprojekt, men som sträcker sig långt utanför porträttens ramar och som föddes ur deras vilja att dra sitt strå till stacken för en medmänskligare värld.


Komplexa och otaliga nät och filter av kontaktpersoner, agenter, managers och andra grindvakter har både hjälpt till och stått i vägen under ändlösa försök att nå fram med e-post till Nobelpristagare, kungligheter, aktivister, artister, konstnärer, entreprenörer och vardagskämpar. När frågan väl hittat rätt har det ibland tagit år att nå en överenskommelse och få till ett möte.


Albert Wikings fotografier är berörande, inspirerande och provocerande. Han lyckas ofta att med små medel nå en människas inre. Bilderna av de porträtterade visar gärna ett allvar i kombination med en glimt av lekfullhet.


– Både vi och de medverkande är övertygade om att konsten har en verklig potential att påverka – en människa i taget. Vår dröm är att varje betraktare ska bära berättelserna vidare och själva inspireras till handling – som förändrar. Det är betraktaren som bär tankarna vidare som kan förändra. Jag tror att det varit en fördel att vi inte haft en organisation, ett land eller en statsminister i ryggen. Det är något som de medverkande har fascinerats av, säger Albert Wiking.


Sedan 2002 har de vid olika tillfällen rest runt för att ta porträtt och samla inspirerande berättelser som nu resulterat i en utställning, en bok och ett pedagogiskt material. Under utställningen kommer även besökare att få möjlighet att dela med sig av sina egna drömmar.


We Have A Dream
 är lika mycket en utställning om människor och deras berättelser, som de nya drömmar som föds varje dag. Albert Wiking och Oscar Edlund har genom sitt mångåriga arbete samlat några av dem som genom sina ord eller handlingar lämnat ett bestående avtryck. Fredskämpar, författare, popartister, politiker, företagsledare och gräsrotsaktivister – alla har de höjt sin röst i viljan att göra skillnad. Men förändring är en kollektiv process.


En av de första att tacka ja till att delta i We Have A Dream var Anna Lindh. Vi vet alla vad som hände. En kort tid efter att porträttet togs blev hon mördad, men avtrycket hon gjorde lever kvar. Så är det för drömmare som också kämpar med att handla och att göra verklighet av sina visioner; har du något viktigt att berätta och en möjlighet att inspirera, finns du för mer än dig själv.


Några som porträtteras är medlemmarna ur punkbandet Pussy Riot, Sir Bob Geldof musikern som startade BandAid, Samuel Opio som kämpar för HBTQ-rättigheter, den kinesiske regimkritikern och konstnären Ai Weiwei som kämpar för demokrati, världens yngsta fredspristagare Malala Yousafzai som kämpar för flickors rättigheter till skolgång, människorättsdomaren Navi Pillay och andra namn som Annie Lennox, Quincy Jones, Timbuktu, Ruby Rose, Anders Kompass, Chimamanda Ngozi Adichie och Zara Larsson.