• Foto: Elisabeth Ohlson Wallin Visa bildtext

    Marianne i badet

  • Iris och Gunvor i utställningen ÅRSRIKA
    Foto: Elisabeth Ohlson Wallin Visa bildtext

    Iris och Gunvor i utställningen ÅRSRIKA

Öppet idag 10:00 - 17:00

Utställning

19 juni - 22 september 2019

ÅRSRIKA

I utställningen ÅRSRIKA får du möta 78- till 95 åringar med olika bakgrund och erfarenheter och från skilda delar av Sverige som berättar om livslust, sorg, kärlek, njutning och död. Om sin relation till kroppen, ensamheten och naturen. Och om vilka attityder de möter.

”Live today är min melodi. Jag kan vara heltokig i morgon. Jag försöker förgylla vardagen med ett glas punsch eller nystekta kantareller. Ingen grämelse här!”  Karin Dahlquist 92 år.

Utställningen vill påverka och vidga den snäva bild av äldre människor som råder idag. I medieflödet kommer människor med många levda år bakom sig sällan till tals annat än som gamla, föredettingar och förbrukade. Ofta ses de snarare vara till besvär än som tillgång. Vi blir äldre och äldre i vårt land. Ny forskning visar att hjärnan fortsätter att utvecklas om den får vara frisk. Många äldre lever ett bra liv och har samlat på sig erfarenheter och visdom som sällan används i vårt samhälle.

”En äldre hjärna har mycket kvalitet som går till spillo för att människor sorteras ut. Det är ingen tvekan om att jag som har levt alla dessa år numera är klok och vis.Vi lever i ett samhälle där vi är måna om att utnyttja resurser effektivt. Hos äldre finns en enorm mängd resurser tillgängliga, som dessutom inte har något emot att användas. Det är konstigt att vi i Sverige är så efterblivna och inte inser vilket slöseri det är. Att tvinga bort äldre från arbetsmarknaden är det värsta.”
Arvid Carlsson 93 år.

Utställningen är producerad av Hälsinglands museum och Annica Carlsson Bergdahl/Rot produktion.