Öppet idag 11:00 - 17:00
Konst

Utställning

14 november 2015 - 10 januari 2016

Tina Eskilsson - Reflektioner

Tina Eskilsson arbetar i stort sett i alla tekniker. Gemensamt för hennes projekt, vare sig de handlar om måleri, teckning, grafik, film, skulptur eller rumsspecifika installationer, är hennes fascination för vatten. Vatten förekommer som motiv men ännu oftare som material.

 Genom att låta vattnet övergå från fast till flytande form eller avdunsta till vattenånga i dessa installationer, blir förvandlingen av materialet en metod att bearbeta de stora existentiella frågeställningarna. I utställningen "Reflektioner" på Dalarnas Museum är det framför allt är vattnets egenskaper i förhållande till ljus som Tina arbetat med. I galleriet visas vatteninstallationer, plexiglasbilder samt film. I installationen Floating Pools, svävar transparenta vattenpölar hängandes i tunna nylonlinor i det mörka rummet. När besökarna belyser vattenpölarna med lånade lampor uppstår förunderliga rörliga tredimensionella ljusreflektioner i rummet.

Från den 9 november kommer också Tina Eskilssons flytande verkReflection att installeras i Faluån, i nära anslutning till museet. Verket kommer att ligga kvar så länge vattenförhållandena tillåter det. Det är en rund dubbelsidig spegel som reflekterar vågorna i ån. När spegeln vrider sig syns vågorna ändra riktning, ibland som ett växande eller försvinnande hål i vattnet. Färger och ljus förändras ständigt i installationen. Inne på museet får vi se samma installation i en film, där man kan följa verkets föränderliga uttryck från tidig gryning till natt.

Tina Eskilsson är född och uppväxt i Småland i det lilla samhället Smålandsstenar under 60-talet. Hon är nu bosatt och arbetar i Stockholm. Hon har ställt ut flitigt på gallerier och konsthaller i Sverige såväl som internationellt, i USA, Tyskland, Frankrike, Kuba, Turkiet, och Island, för att nämna några länder.

Utställningen pågår mellan den 14 november 2015 och den 10 januari 2016, installationen av verket Reflection sker i samarbete med Falu kommun.

Eva Asp, konstintendent
För mer information kontakta konstintendent Eva Aspeva.asp@dalarnasmuseum.se, 023-666 55 48.