Utställning

27 november 2022 - 13 januari 2023

Pepparkakshus

Den årliga traditionen är tillbaka. Pepparkakshuset på Länsmuseet Gävleborg är en årlig utställning som är en självklar del i Gävles jultradition!

Första advent invigs detta magnifika konstverk gjort i pepparkaka som lockar flera tusentals personer från landets alla hörn, för att dofta och beskåda detaljerna i Margareta Perssons verk.

På invigningsdagen 2019 var det över 1800 besökare! Margareta Persson byggde det första pepparkakshuset på Länsmuseet år 2005. Det bedöms vara ett av de vackraste i världen enligt Beutifulnow.is.

Konstnären och byggmästaren Margareta Persson bakar delarna till pepparkaksslottet i sitt keramikgalleri och verkstad i Högbo bruk. Delarna fraktas därefter till Länsmuseet där konstruktionen byggs ihop för att stå till tjugondag Knut. 

 
I en intervju med SVT från 2019: 

 – Jag tänker på hur förra årets hus såg ut och så vill jag att det ska bli annorlunda. Jag har aldrig något tema, utan jag går bara på känsla och lust, säger Margareta Persson.


Sagofigurerna som har flyttat in i slottet är ett av hennes signum, där en kan se Sockerprinsen sitta på sin tron för att hälsa välkommen in till pepparkakspalatset.

Många besökare som kommer varje går har rest från hela Sverige för att ta del av och beskåda verket. Årets pepparkakshus består utav 24 kg mjöl och 40 paket florsocker. Huset är 3,30 meter högt, 3,30 meter brett och 1,60 meter djupt. Efter flertalet veckor av hårt arbete står nu pepparkakspalatset klar att beskåda.