Öppet idag 11:00 - 17:00
Arkeologi & Historia Barnvänligt Friluftsmuseer Konst Kulturhistoria Museum

Besöksmål

Jamtli

Jamtli i Östersund är ett inne- och utemuseum med härliga historiska äventyr. Inne kan man ta rutschkanan genom Storsjöodjuret, eller ta en tur i fniss-hissen ner till en av Sveriges märkligaste utställningar i ett stort underjordiskt landskap fyllt av upplevelser. Där finns Överhogdalsbonaderna, världens bäst bevarade vikingatida bildvävar daterade till 800–1100 e Kr. Jamtli Historieland bjuder varje dag från midsommar till slutet av augusti på historiska rollspel i miljöer 1785–1975. Barn 6–12 år kan bli Barn för en dag, och delta i rollspelet på någon av gårdarna. Historiska lekplatser, Lek&Lär, med bland annat Järnväg, Mejeri, Trafikskola 1956, 1970-talet och Ångbåten Thomée.

Jamtli är ett besöksmål som inte liknar något annat. Här finns utställningar som överraskar till både form och innehåll. Juvelen i kronan är de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna som fascinerar besökare från hela världen. I ett stort underjordiskt landskap där ljus, ljud och porlande vatten skapar en rofylld stämning presenteras den jämtländska folkkonsten. Samerna, vikingarna och livet på stenåldern är andra teman som tas upp i de fasta utställningarna.


Sommartid slås portarna upp till det stora friluftsområdet, Jamtli Historieland. De historiska miljöerna från olika tider mellan 1785 och 1975 är befolkade med rollspelande aktörer som gestaltar den tid de lever i och bjuder in besökarna att delta i samtal, vardagsslit och helgdagsfirande. 


Andra stora programinslag under året är Julmarknaden – alltid i andra advent – och det traditionella midsommarfirandet.
Jamtlis kyrka och en rad andra lokaler kan bokas för bröllop, dop eller andra fester och mötestillfällen. Kombinera gärna med bokningsbara festmåltider och historiska upplevelser.