Öppet idag 11:00 - 17:00

Utställning

24 februari - 05 november 2023

Känn staden

En utställning som på olika sätt berättar om Malmö i ständig rörelse och utveckling. Utställningen är en del av Malmö in the making.

Vi upplever arkitektur på olika sätt, en viss byggnadsstil känns bekant och inbjudande medan andra stilar upplevs som främmande eller utmanande. Byggnader förändrar status över tid, vissa blir ikoniska för sin stad, medan andra förblir anonyma. I utställningen Känn staden möter besökaren inslag som på olika sätt berättar om Malmö i ständig rörelse och utveckling.

Några höjdpunkter i utställningen:

I en serie fotografier möter den välkända fotografen Georg Oddner (1927-2007) sin hemstad. 1963 fick han ett uppdrag från Expressen att fotografera nybyggen i Malmö. Han kallade sitt uppdrag “Ful arkitektur” och fångade de tidstypiska bostadskomplexen i miljonprogrammen på sitt eget särpräglade sätt med att alltid sätta människan i fokus.

Fotoarkiv över ett föränderligt stadslandskap. Projektet Levande bottenvåning av CSAM (Centrum för studier av markanvändning) visar ett 80-tal fotografier av husfasader där öppningar har försvunnit, dörrar stängts igen och butiker har blivit privata bostäder. De synliga förändringarna berättar en historia om livet i staden innan vi kom hit.

Hur väl känner vi vår stad och dess byggnader? Arkitekten och formgivaren David Selander har använt AI-teknik för att ta fram bilder som testar minnet. I bildserien Malmö amnesi har AI-tekniken medvetet använts för att gäcka vårt seende och presentera bilder av kända byggnader i en ny skepnad. Ser posthuset och kallbadhuset verkligen ut så?

I utställningen visas också taktila modeller av Malmös mest kända byggnader. Dessa modeller är till för att utforskas med händerna och visar hur form, arkitektur och digitalisering kan samspela för att göra staden tillgänglig för alla. Upplev Stadsbiblioteket, Malmö Live, Turning Torso och andra Malmöbyggnader med fingertopparna!