• Visa bildtext

    Med "Örnen" mot polen. Startögonblicket den 11 juli 1897.

  • Visa bildtext

    Ballonghuset på Danskön.

Arkeologi & Historia Barnvänligt Friluftsmuseer Konst Kulturhistoria Museum Personhistoria

Besöksmål

Grenna Museum, Andréexpeditionen Polarcenter

Grenna Museum – Andréexpeditionen Polarcenter berättar om Andrées polarexpedition 1897 och om allmän polarhistoria. I Grännas äldsta hus på museigården visas delar av Grännas historia.

Förutom utställningen om S A Andrées polarexpedition berättar vi om många andra expeditioner i Arktis och Antarktis. På entréplan, den nya basutställningen del I, finns en interaktiv touchskärm där du kan följa i spåren av ett stort antal expeditioner, i text, bild och film. Den omges av föremål från några av dessa expeditioner. Vi är särskilt glada över att för första gången kunna ge er en permanent utställning om Otto Nordenskjölds expedition till Antarktis 1901-1903 – en synnerligen resultatrik och lika dramatisk expedition. På entréplan kan du också på en bildskärm lära dig mer om var expeditioner befinner sig just idag och vad de forskar om. Som en kontrast till samlingarnas kronjuvel – S A Andrée – har vi docenten i glaciologi, Nina Kirchner, som representant för dagens forskning. Genom föremål och bilder illustreras hennes forskning om glaciärer.

 

Byggnationen av basutställningens andra del är nu färdig. Den är en fortsättning på entréplan och tar vid efter att ballongen Örnen har lyft: driften på isen, väntan, fyndet på Vitön och hemkomsten. 

 

I den gamla industribyn Röttle by som ligger några kilometer söder om Gränna finns två bevarade kvarnar som har anor från 1600-talet, Rasmus kvarn och Jerusalems kvarn. Under sommartid kan du se den vattendrivna Rasmus kvarn i drift och köpa stenmalet Röttlemjöl, malt på kravodlad säd.

 

Strax ovanför Gränna, på bergskanten med en vidunderlig utsikt, ligger Grännabergets Friluftsmuseum som anlades 1912. Stugorna är öppna perioden maj till augusti.