• Foto: Sofie Jarl Visa bildtext

    Hopp av Eva Lagerheim

Öppet idag 11:00 - 15:00
Basutställning Konst

Utställning

01 februari - 31 oktober 2023

Vakna upp – på spaning efter framtiden

Vakna upp – på spaning efter framtiden. Kan vi använda oss av konsthistorien för att skapa oss en bild av framtiden? Vad kan vi egentligen lära oss av historien för att skapa ett hållbart framtida samhälle?

Att försöka hitta rätt väg mellan nutidens stora utmaningar är inte enkelt. Hur ska man som människa klara av höjda levnadskostnader, pandemier, konflikter och naturkatastrofer? Konstnärer anses ha en särskild förmåga att tänka utanför invanda mönster och modeller. Därför är det intressant att vända sig till just dem för att leta efter nya infallsvinklar för framtiden.

Det historiska perspektivet är också viktigt när man vill diskutera framtiden och ställa frågor om det kommande. Och även historiens långsiktiga förändringsprocesser kan bidra till att definiera framtidens problem och utmaningar.

Svensk konst och olika teman

I Jönköpings läns museums nygamla utställning Vakna upp – på spaning efter framtiden finns konstverk i olika tekniker och material. Gemensamt för dem är att de mer eller mindre belyser aktuella frågeställningar och problem. Samtliga verk är från museets konstsamling där tyngdpunkten är svensk konst från 1940-tal och framåt.

Några av utställningens konstverk kan delas upp i följande teman: konflikter, krig, terrorism, makt, anarki och antifascism. Andra konstverk i utställningen kan delas in under identitet samt framtidens mat och boende. Kvinnovåld, feminism och #metoo är tre andra teman som några av konstverken kan delas in i.