Öppet idag 10:00 - 17:00

Utställning

19 november 2022 - 03 september 2023

Historien om Bodri

2019 gavs Hédi Frieds bok Historien om Bodri ut, illustrerad av Stina Wirsén. Den berättar om Hédi och hennes syster Livia som båda överlevde Förintelsen. Nu visas berättelsen som utställning sida vid sida med skildringen av Alfred Weissenbergs liv och verk.

Historien om Bodri är en berättelse för barn och vuxna om Hédi Frieds egna upplevelser av Förintelsen. Om grymhet och sorg, men också om hopp, vänskap och kärleken till hunden Bodri. Med illustrationer av Stina Wirsén.

Hédi älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. De klättrar och springer, leker och lever i frihet i den lilla staden de bor i. En dag får de höra talas om en elak man, som har mycket makt. Han bestämmer i sitt land och har börjat bestämma över fler länder. Han heter Adolf Hitler.

Hédis mamma säger "han kommer inte hit", och hennes pappa säger "vi har inte gjort något fel, vi behöver inte vara rädda". Hédis föräldrar vill trösta henne och hennes syster, men Hédi ser. Hon ser att pappa är rädd, mamma också.

Barn har tidigt frågor om krig, om ont och gott, om nyheter de ser på TV, om saker som de snappar upp om vuxenvärldens svärta men som de inte riktigt förstår. Med boken och utställningen som bas får du som är vuxen hjälp att tala om Förintelsen, om vänskap och om sorg. Berättelsen och bilderna kan också vara en bra utgångspunkt för samtal om förtryck och rasism i ett bredare perspektiv.

För en halv berättelse är mer skrämmande än en historia med en början och ett slut.
Hédi och Livia har upplevt Förintelsen. De överlevde och de finns här och vill berätta. Det minsta vi andra kan göra är att lyssna.

Inför Förintelsens minnesdag den 27 januari 2023 öppnar också en utomhusdel av Historien om Bodri i museiparken.

Slutdatum för utställningen är preliminärt.

Läs mer om utställningen "Arkitekten Alfred Weissenberg" här