Öppet idag 10:00 - 17:00
Konst

Utställning

22 oktober 2022 - 08 januari 2023

Jerusalem

Måleri, foto, film, ljud och text av Ann Edholm och Tom Sandqvist.

Sörmlands museum visar Jerusalem, en installation som handlar om staden Jerusalem som historisk plats men även som en symboliskt laddad plats. Konstnären Ann Edholm och författaren Tom Sandqvist utforskar i sin gemensamma installation en historisk komplex plats och dess betydelse i förhållande till förintelsen och de sex miljoner judar vars dröm om Jerusalem bokstavligen gick upp i rök.


Edholm har sedan 2008 fördjupat sig i och undersökt sin bakgrund som dotter till en mamma från Berlin och ett Tyskland under andra världskriget. Hon ställer fortfarande samma fråga, som hon så många gånger som barn och tonårig ställde, hur kunde det hända? Installationen består bland annat av Ann Edholms fjorton målningar som inspirerades av de fyra fotografier som tagits i Auschwitz med en insmugglad lådkamera inifrån en gaskammare och utåt mot träden och himmeln. Att det är just fjorton målningar är ingen slump, de refererar direkt till en medeltida legend om de 14 stationerna på Jesu korsvandring till Golgata.


Tom Sandqvists publikation Jerusalem är en del av utställningen och ingår i ljudverket där man får lyssna på en monoton men neutral mansröst som beskriver lagervaktarnas pensionsförmåner och semestertillägg, tekniska detaljer och logistik. Åhöraren fattar snabbt att det är nazisternas dödsläger som beskrivs. Detta står i en extrem kontrast till fångarnas, de dödsdömdas vardag i lägret. Hur var detta möjligt?


Installationen väcker frågor som berör ansvar och skuld, om personligt och kollektivt ansvar, frågor som är ständigt närvarande även idag.


Ann Edholm
, född 1953, är verksam i Lid norr om Nyköping. Hon är främst känd för sitt måleri, särskild för sina realistiska abstraktioner. Hon kombinerar klassiskt måleri med enkla geometriska former. Inte sällan är hennes målningar fyllda av kulturella, religiösa och symboliska referenser. Hon är bland annat uppmärksammad för sitt bidrag till den konstnärliga utsmyckningen i FN:s högkvarter i New York.


Tom Sandqvist
, född 1954, är författare och professor emeritus i konstens teori och idéhistoria. Han har publicerat en lång rad konsthistoriska och konstteoretiska studier, samt publicerat ett antal romaner. Han har skrivit mycket om judiska konstnärskap, Förintelsen och livet i Central- och Östeuropa på tidigt 1900-tal.