Öppet idag 11:00 - 18:00

Utställning

17 november 2022 - 30 oktober 2023

Öl

Glöm snacket om ”jag gillar inte öl”. Det finns ”en öl för alla”. Utställningen Öl utmanar synen på vad svensk öl kan vara och breddar perspektivet på smaken av öl. Samtidigt lyfter utställningen fram dagens svenska dryckestillverkare som gör så mycket bra.

Utbudet av högkvalitativ öl är enormt! Idag trendar ölvärlden med alla sina smaker som söt, krämig, mjuk, fyllig, lätt, frisk, syrlig, fruktig, godisaktig, bitter, kryddig, torr med flera. Och för den som föredrar alkoholfria drycker bjuder en helt alkoholfri hantverksöl på en smakupplevelse!


DEN SVENSKA ÖLEN – DE SENASTE ÅREN

Man backar bandet till museets tidigare ölutställning som var 2015 – 2016. Då var IPA och APA på allas läppar i ölvärlden. IPA:n frodas fortfarande, men samsas med andra stilar som öppnat upp mot en större och bredare publik, som pastry stouts, smoothie sours, milkshake-IPA och inte minst NEIPA. Spännande nog kan man också se att äldre, traditionella stilar som Helles, Vienna Lager och Kellerbier, har fått ett uppsving.


NÄSTA HETA ÖLTRENDER ATT HÅLLA KOLL PÅ – LOKALA BRYGGARE SPANAR

I utställningen Öl trendspanar och listar museet spännande öltrender att hålla koll på. Det gör man tillsammans med svenska hantverksbryggerier från norr till söder. Som Sveriges smakfullaste museum undersöker man också öltillverkningens smaksättning och frågar sig bland annat om går det att känna att ett öl bryggts på helsvensk malt?


I sann historisk museianda djupdyker museet också i svensk ölhistoria och letar efter likheter mellan historiska och samtida ölstilar.