• Visa bildtext

    Målning av lettiske konstnären Jāzeps Grosvalds.

Öppet idag 10:00 - 20:00

Utställning

27 augusti 2022 - 14 maj 2023

Att leva för ögonblicket

Jāzeps Grosvalds konst.

Utställningen berättar den märkvärdiga historien om den lettiske konstnären Jāzeps Grosvalds (1891–1920). Genom målningar, teckningar och föremål får vi följa en ung människas vindlande väg genom de dramatiska åren kring det första världskriget.


Detta är en dynamisk, kontrastrik och turbulent tid när världen förändras i rasande takt. Och Jāzeps Grosvalds är i allra högsta grad ett barn av sin tid. Han blir bara 28 år gammal – men under sitt korta liv är han med om mycket.
 


Grosvalds växer upp i en välbärgad familj i Riga. Under det tidiga 1910-talet lever han ett utsvävande liv som ung dandy i Paris. Han älskar fester, snygga kläder, jazzmusik och vackra kvinnor. Här möter han också den nya radikala modernistiska konsten med Picasso och Matisse i spetsen. Han reser kors och tvärs runt omkring i Europa och talar fem språk flytande. 
 


När kriget bryter tar han värvning i den ryska armén. På lediga stunder målar han en serie finstämda akvarell- och gouachemålningar som skildrar livet vid frontlinjen. Det är framför allt vardagslivet i lägren, skyddsrummen och skyttegravarna som fångar hans intresse. 
 


Efter att ha bevittnat den ryska revolutionen i Sankt Petersburg deltar han i en brittisk militärexpedition till Mellanöstern. Resan går från Bagdad – över det persiska höglandet – bort till Kaspiska havet. Jāzeps möter det färg- och doftstarka orienten som alltid funnits i hans drömmar, men också fattigdomen, svälten och lidandet som drabbat lokalbefolkningen. Allt han upplever skildrar han med penna och pensel. När är han återvänder till Europa har hundratals små målningar med sig i bagaget.