Utställning

24 september 2022 - 29 januari 2023

Fashion Exposed – 100 år av svensk modefotografi

Modefotografi är spännande, ofta kontroversiellt men ständigt kreativt. I den här utställningen följer vi modefotografiets föränderliga uttryck från 1920-talet till idag. Visas i Galleri Wåghals.

Mode är ett spännande, ofta kontroversiellt men ständigt kreativt uttryck. Fotografi är en viktig del av modets språk. Evigt anpassningsbart följer det sin tids strömningar genom att visa våra föränderliga ideal. Samtidigt vågar bilden av modet vara frisinnat extravagant och nyfiket experimentell.


Modefotografi är en specialiserad nish, en form av tidsdokument som följer sin tids strömningar. Genom modefotografiet kan vi både följa modets utveckling men också skönja andra ideal utifrån t.ex. modeller, miljöer och poser.


Från att ha betraktats med viss skepsis höjdes statusen för modefotografi under 1960-talet då det blev trendigt att arbeta med mode.

Idag existerar modefotografi i gränslandet mellan det kommersiella och konstnärliga. Bilderna har ett lockande bildspråk som ibland handlar mer om att förmedla stämningar och locka fram känslor än om att visa upp kläder. Men bilderna kan också vara förrädiskt sanningsenliga och i sämsta fall leda till osunda ideal och normer.


Utställningen presenterar hur svenska modefotografer uppfattat och avbildat modet från 1920-talet fram till idag. De flesta har varit eller är internationellt verksamma. Detta avspeglas i både uppdragsgivare, uttryck och miljö – allt ifrån Mexikos karga landskap till hektiska storstäder som Paris.


Utställningen är producerad av Landskrona museum i samarbete med dräkthistoriker Tonie Lewenhaupt som även skrivit utställningens texte