• Visa bildtext

  Spännande ögonblick för barnen i den kulturhistoriska utställningen Östgötaliv

 • Visa bildtext

  Barnen Dervischer, målning av John Closterman

 • Visa bildtext

  Vy från Sjögestad, målning av Johan Krouthén, 1889

 • Visa bildtext

  Landskap med kvarn, målning av Francois Boucher, 1768

Arkeologi & Historia Barnvänligt Konst Kulturhistoria Museum

Besöksmål

Östergötlands museum

Östergötlands museum erbjuder nya kunskaper och roliga upplevelser för hela familjen.

På museet finns alltid något spännande att upptäcka, bland kulturskatter av olika slag. Utbudet av utställningar och aktiviteter är stort och alla är lika välkomna; små som stora, unga som gamla...


Den nya kulturhistoriska utställningen ”Vägen hit” är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden till när inlandsisens smälte. Utgångspunkten är Östergötland och det östgötska landskapet. Bergsgraven, som många östgötar redan är bekanta med, är en central del i utställningen.


I nya konstutställningen ”Verkligheter” finns flera nyförvärv, bland dem ”Bränningar och skepp vid bohuslänska kusten”, en nyinköpt oljemålning av Marcus Larson och "Paradiset", foto av Elisabeth Ohlson. Den nya "Paradiset" kan ses i anslutning till målningen "Adam och Eva", tillverkad på 1500-talet i Cranachs ateljé i Tyskland.


Viljans värld är en spännande och lärorik upplevelsemiljö för barnfamiljer, i första hand tänkt för barn 3–10 år. Här finns intressanta ting även för vuxna – bland annat forntida föremål – som kan gå på spännande upptäcktsfärder tillsammans med barn och barnbarn!


Österlandets skatter, en utställning om samlande, visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien, tillsammans med berättelser om hur föremålen hamnat här, om dess historia och betydelse.

 
Museet finns även på Löfstad slott och på museets "utgårdar" d v s Öna kulturreservat, Smedstorps dubbelgård, Onkel Adamsgården och Krogfallsgården. Kolla kalendariumet på hemsidan, där hittar du flera spännande programpunkter!