Öppet idag 10:00 - 17:00

Utställning

16 oktober 2022 - 02 april 2023

This too shall pass

David Magnussons verk This Too Shall Pass är ett försök att rikta fokus mot migranters desperata situation i Europa i dag och har samtidigt ambitionen att tydliggöra problemen med representation inom fotografi. För David Magnusson föddes arbetet i en frustration över oförmågan att helt förstå eller förmedla en annan individs historia.

Utställningen kretsar kring en två meter bred förstoring av en skärmdump från online-rollspelet World of Warcraft, och skildrar just det ögonblick som gjorde det möjligt för Yashar Maghsoudi att fly från Iran. I bilden spelar 13-årige Yashar som ”Nighetboy”, en Blood Elf Paladin, och genomför en av de svåraste prestationerna i spelet. Yashar insåg inte den fulla betydelsen av detta förrän två år senare då han sålde sin virtuella karaktär för att betala för sin verkliga flykt, vilket troligen räddade hans liv. Genom att delta i en virtuell konflikt och lyckas nå över gränserna i en fiktiv värld, blev det möjligt för Yashar att korsa de högst verkliga gränserna i Iran och Europa och slutligen ta sig till Sverige.


This Too Shall Pass
 är en berättelse om hur den virtuella världen blir ett sätt att undkomma det verkliga förtrycket i Iran, både bildligt och bokstavligt. Arbetet utmanar den konventionella skillnaden mellan verklighet och fiktion i den dokumentära bilden.