• Foto: Claes Helander Visa bildtext

    Vikingabåtar i hamnen vid vikingakvarteren.

Arkeologi & Historia Barnvänligt Friluftsmuseer Kulturhistoria

Besöksmål

Birka

Birka Vikingastaden på Björkö i Mälaren

Under vikingatiden var Birka ett sjudande handels- och hantverkscentrum i korsningen av den tidens viktigaste handelsvägar. Köpmän kom från när och fjärran för att sälja dyrbarheter och handla kammar, pärlor, bronssmycken och skinnvaror. Birka övergavs på 970-talet och idag, över 1 000 år senare, syns spåren av vikingarna i landskapet genom resterna av stadsmuren, de tusentals gravarna och borgen från vilken Birka försvarades. 1993 upptogs Birka tillsammans med Hovgården på Adelsö på UNESCO:s världsarvslista.

På Birkamuseet visas arkeologiska fynd samt utställningen om Älgmannen och Ynglingen från 700-talet, kvinnan med den gröna bägaren från 800-talet samt Krigarkvinnan från 900-talet. De levde alla under olika århundraden, hade olika yrken, ålder och social status men en sak har de gemensamt – de blev alla begravda på Birka. Personerna levandegörs genom fotografier och rekonstruktioner av gravgåvor och kläder, på så vis får man en inblick i hur livet kan ha sett ut på vikingatidens Birka.

I de rekonstruerade vikingakvarter vid vattnet kan man se hur vikingarna levde samt hur deras hus kan ha sett ut. Ett besök på Birka Vikingastaden inkluderar båttransport, entré till museet samt en guidad visning. På Birka finns även restaurang, café, museishop samt gästhamn.