• Foto: Kungligaslotten.se Visa bildtext

    Märta Måås-Fjetterströms verk visas i Rikssalen på Kungliga slottet

  • Foto: Hans Karlsson/Kungligaslotten.se Visa bildtext

    För första gången visas Märta Måås-Fjetterströms mattor som finns i de kungliga samlingarna. På bilden ses Gustav VI Adolf på besök hos Märta Måås-Fjetterström AB i Båstad 1970.

  • Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se Visa bildtext

    Märta Måås-Fjettertröms matta Ulriksdal skapades till Stora vardagsrummet på Ulriksdals slott, som inreddes av Carl Malmsten 1923 åt Gustaf VI Adolf och drottning Louise. Mattan mäter över fem meter och ses i utställningen i Rikssalen.

Arbetsliv Barnvänligt Design Konst Kulturhistoria Personhistoria

Utställning

13 oktober 2019 - 19 april 2020

Se på mattorna - det är jag

"Se på mattorna - det är jag" Märta Måås-Fjetterströms textilkonst ställs ut på Kungliga Slottet

Utställning på Kungliga Slottet välkomnar besökare att vandra genom textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms vävda värld.

Utställningen titel är hennes egna ord. När hon ombads beskriva sitt konstnärskap sa hon: ”Se på mattorna – det är jag”. Det var mattorna som uttrycksfullt talade om vem hon var och berättade om hennes inspirationskällor, liv, karriär och förutsättningarna för kvinnligt företagande under första halvan av 1900-talet.

I år är det hundra år sedan hennes verksamhet startade och Kungen har tagit initiativ till en utställning, om och med hennes verk, i Rikssalen på Kungliga Slottet. För första gången visas nu mattorna som finns i de kungliga samlingarna. Tillsammans med externa inlån presenteras i utställningen ett sextiotal verk som speglar Märta Måås-Fjetterströms produktion fram till hennes död 1941.

Utställningen visas 13 oktober 2019 till 19 april 2020

Biljetter, öppettider och tillgänglighet: www.kungligaslotten.se