• Visa bildtext

    Utomhusutställningen Wadköpingsfolk då och nu

Barnvänligt Friluftsmuseer Konst Kulturhistoria Museum Musik & Scenkonst Personhistoria

Besöksmål

Wadköping

Upplev Wadköping i centrala Örebro – en levande stadsdel där dåtid möter nutid. Med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse och stadsmiljö. Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod och många andra spännande butiker och hantverkstäder.

Wadköping är ett stort besöksmål som ligger centralt i Örebro med Stadsparken och Svartån som närmaste grannar. Här finns butiker, café och restaurang, hantverkstäder, museer och utställningslokaler. Året om erbjuder vi flera evenemang såsom teater, musik, dans, föreläsningar, marknader och mycket mer.

 

Wadköping invigdes 1965 och består av hus och gårdar som flyttats hit från centrala Örebro. Wadköping har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Namnet förekommer bland annat i romanen ”Markurells i Wadköping”.

 

Utomhusutställning: Wadköpingsfolk - då och nu 

Här får du lära känna några av de som levde i Wadköpings byggnader förr och de som finns och verkar här idag. Husens invånare har tolkats genom nytagna bilder av fotograf Elisabeth Ohlson Wallin. Skyltarna är en permanent basutställning utomhus som är öppen dygnet runt, porträtten är i naturlig storlek och belysta när det är mörkt. Välkommen att lära känna "Lilla Fia" Fahlström, en utfattig trossmakare Widmark, änkan schultz och den avskedade soldaten Hagman.

 

Guideapp - Wadköping då och nu. Ladda ner vår guideapp och ta en egen tur i Wadköping. Lyssna på berättelser om människorna som bodde här och om Wadköpings historia och byggnader. Guiden innehåller berättelser på svenska, engelska, tyska, finska, arabiska, teckenspråk och syntolkning. I vår guideapp finns även en berättelser för barn. Upplev hur det kan ha varit att vara barn för länge sedan och träffa Wadköpings främsta kändis. På utvalda punkter finns också ett quiz att svara på. Guiden är för barn i alla åldrar (främst 6–12 år), men passar lika bra för vuxna. Barnguiden är på svenska. 

 

Vårt nya spel: Tidsrevan - a rift in time! Ladda ner och upptäck Wadköping som aldrig förr. Anta utmaningen och hjälp oss med den onda gasten som har förtrollat Wadköping. Du måste vara på plats i Wadköping för att spela spelet. Rekommenderad ålder: från 4 år och uppåt. 

 

Fri entré. Inträde till vissa evenemang. Guidade visningar bokas på Wadköpings webbplats.