Barnvänligt Foto & Film Konst Kulturhistoria Museum

Besöksmål

Norrköpings Konstmuseum

Varmt välkommen till Norrköpings Konstmuseum! Museet har en av Sveriges främsta konstsamlingar inom modernism och samtidskonst. Dessutom har museet en omfattande grafiksamling och en grönskande skulpturpark som är en lugn oas mitt i staden. Konstmuseet är en plats för konstmöten och oväntade upplevelser. Vi erbjuder visningar av samlingen, utställningar och offentlig konst, men också konstnärssamtal, föreläsningar och föreställningar. På museet finns möjlighet för alla att möta konsten på sitt eget sätt och vi har programpunkter för alla åldrar.

Konstmuseets historia börjar redan 1901 då industrimannen Pehr Swartz skänkte stiftsbibliotekarien E. H. Segersteens stora konstsamling till Norrköpings konstförening. Samlingen omfattade mer än 500 verk och överlämnades till staden när Norrköping fick sitt första museum och bibliotek i Villa Swartz 1913. Genom donationer växte konstsamlingen och stadsarkitekt Kurt von Schmalensee fick i uppdrag att rita en ny byggnad vid Kristinaplatsen, där Norrköpings Konstmuseum flyttade in 1946. Idag har Konstmuseet en av landets främsta samlingar av svensk modernism och samtidskonst samt en omfattande internationell grafiksamling


Skulpturparken vid Konstmuseet är en dold pärla, som kom till genom en donation av byggmästaren Sture Gillgård och invigdes 1960. Här finns verk av bland annat Arne Jones, Olle Baertling, Elli Hemberg och Jacob Dahlgren. Norrköpings Konstmuseum ansvarar för kommunens offentliga konst och förvaltar kommunens konstsamling. Museet bidrar på så sätt till stadsutvecklingen och arbetar kontinuerligt för att konstnärlig gestaltning ska vara en självklar del av kommunens miljöer.

 

OM SAMLINGEN

På övre plan i galleri 1 och 2, kan du möta samlingen och stifta bekantskap med nya och gamla favoriter – från Carl Larsson och Eva Bonnier till Barbro Östlihn och Martina Müntzing. Här presenteras den svenska konsten från det sena 1800-talets friluftsmåleri till vår egen tid under rubriken Det modernas framväxt. Dessutom kan du fördjupa dig i konst av olika slag från renässansen till i dag under rubriken Ett något överväldigar förståndet. Detta är en presentation i tolv teman som löper parallellt med den kronologiska samlingshängningen och som ger dig andra ingångar och perspektiv på konstens historia och funktion. Samlingen ska leva!

Samlingen har vuxit över tid och utökas ständigt, framförallt tack vare generösa gåvor. I den senaste större donationen av galleristen Carl Johan Bolander fick Konstmuseet verk som Peter Tillbergs Jonas och TV:n och Lena Cronqvists Ormbunkar. Förutom måleri och skulptur har Konstmuseet också en stor mängd verk på papper, både grafik och teckningar av internationell klass. Dürer, Picasso och Rembrandt samsas med modernister som Sigrid Hjertén och Vera Nilsson. Endast en bråkdel av samlingen är synlig för dig som besökare, därför arbetar vi just nu med att digitalisera och göra samlingen sökbar via museets hemsida, så att även det som finns i gömmorna blir tillgängligt.