• Visa bildtext

    Trelleborg, april 1942.

Utställning

25 september 2024 - 30 september 2026

Beredskapstider – på hemmafronten allting nytt

Vi lever i oroliga tider och påminns om att kris och krig är nära, bortom husknuten. Genom personliga berättelser och historiska föremål får vi en inblick i hur trelleborgarna förberedde sig på det värsta under ett brinnande världskrig. Vad är skillnaden mot idag och kan vi lära oss något från 1940-talets erfarenheter?

Varje liten handling, varje delat recept och varje mörklagt fönster bidrar till en historia om ett liv i beredskap. Föreställ dig en tid där varje dag präglades av förberedelser och samarbete, där köken blev kreativa överlevnadsplatser och gårdarna på landsbygden och stadens gator pulserade av gemensamma ansträngningar. Det är beredskapstider.


I Trelleborg, under andra världskriget (1939–1945), lär sig trelleborgarna nya sätt att hushålla med resurser, träna civilförsvar och omvandla trädgårdar till odlingsytor. Radion sprakar – Per Albin Hanssons tal om att vår beredskap är god, hörs och sprids som en löpeld. Han påminner nationen om trygghet och gemenskap och där och då väcks också många frågor.
Vi lever i oroliga tider och påminns om att kris och krig är nära, bortom husknuten. Nya broschyrer dimper ner i brevlådorna, Om krisen eller kriget kommer, och vi förstår att vi måste förbereda oss. Hesa Fredrik ljuder över hela staden. Har du tillräckligt med mat och vatten hemma? Var hittar du rätt information. Hur förbereder sig Trelleborg om krisen eller kriget kommer, vilka frågor behöver besvaras?


Genom personliga berättelser och historiska föremål får vi en inblick i hur trelleborgarna förberedde sig under 1940-talet men också perspektiv kring dagens civilskydd. Vi lever i beredskapstider.