Här finns berättelser om generationer som kämpat för att bevara sitt språk, sitt kulturarv och sin identitet. Från skogsfinnarnas ankomst på 1500-talet, till krigsbarnens resa under andra världskriget och arbetskraftsinvandringen på 1960-talet. Genom dessa röster framträder ett kulturarv som både är levande och sårbart – ett arv som fortfarande lever genom närmare 700 000 svenskar med finska rötter. Hur bevarar vi minnena och de osynliga banden till vårt ursprung? Och hur formar vi en identitet som står med ett ben i två länder?
Fånga den sverigefinska själen är en utställning som vill beröra, väcka nyfikenhet och inspirera till nya samtal om kultur, historia och tillhörighet.
Medverkande konstnärer är Aija Svensson, Anna Fält, Malin Granroth och Jukka Värelä. Deras verk flätas samman med texter ur Kalevala, verser av Edith Södergran, Eino Leino, Elie Loop och färgtoner inspirerade av Helene Schjerfbeck och Ellen Thesleff med flera. Genom ord, bild och unga rösters nytolkningar i Kimya, Filmiklubi och personliga berättelser speglas historia, längtan och minnen – ett mångbottnat uttryck för den sverigefinska själen.