• Foto: Dick Norberg/ Kungligaslotten.se Visa bildtext

    Kungliga Slottet är ett av Europas största och mest levande slott.

  • Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se Visa bildtext

    En av slottets höjdpunkter - Karl XI:s galleri från 1690-talet, här dukat för representationsmiddag.

  • Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se Visa bildtext

    Oskar II:s skrivrum står oförändrat kvar som ett tidstypiskt inredningsideal från det sena 1800-talet, med tekniska innovationer som elektricitet och telefon!

Arkeologi & Historia Arkitektur Barnvänligt Borgar & Ruiner Design Konst Kulturhistoria Museum Personhistoria Slott & Herrgårdar

Besöksmål

Kungliga Slottet

Välkommen till ett av Europas största och mest levande slott. Slottet är H.M. Konungens officiella residens och väsentliga delar av monarkins representation äger rum här, samtidigt som stora delar av slottet är öppet året om.

Slottet är arbetsplats för Kungaparet och de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna. Det Kungliga slottet är en kombination av kungligt residens, arbetsplats och kulturhistoriskt monument, och öppet för besökare året om.

Slottet är byggt i barockstil av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre och gestaltat som ett romerskt palats. Slottet har mer än 600 rum fördelade på elva våningar med paradrummen utåt staden och de mindre bostadsrummen mot den inre borggården.

Här ryms många sevärdheter – Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor om slottets medeltida historia och inte minst Representationsvåningarna med samlingar från fyra århundraden. Här ses också Ordenssalarna och Rikssalen. Högvaktsavlösningen är populär bland besökare liksom butiken Slottsboden.