• Foto: Åsa Ehlis
  • Foto: Åsa Ehlis
  • Foto: Åsa Ehlis
Arkeologi & Historia Arkitektur Kulturhistoria Museum Personhistoria

Besöksmål

Ornässtugan

Vackert belägen på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun, är denna medeltida loftbyggnad ett populärt utflyktsmål med världens äldsta bevarade utställning. Den mest kände besökaren är Gustav Eriksson Vasa som under dramatiska förhållanden besökte Ornässtugan redan 1520.

Ornässtugan är en medeltida gård som byggdes 1504 som gästhus till en förmögen bergsman. Tidigt, redan 1758, inrättades ett museum på platsen. Idag finns samma museum kvar, med samma föremål. Utställningen är världens äldsta bevarade i samma byggnad, öppen för allmänheten. Följ med på en guidad historisk rundtur i byggnaden. 

I dec 1520 anlände Gustav Vasa till Ornässtugan för att försöka samla ihop en upprorsarmé. Besöket slutade i en hastig flykt genom dasset för att undkomma de jagande danskvänliga knektarna. 

Det har nu gått 500 år sedan Gustav Vasas äventyr i Dalarna utspelades. Vad som är sägen och sanning är omöjligt att säkert avgöra, men det är inte svårt att för­stå varför legenden om Gustav i Dalarna ännu lever. Historien är spektakulär och personlig, med inslag av makt, rättvisa, kamp och ond bråd död.

Ornässtugan är vackert belägen på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun. I servicebyggnaden intill Ornässtugan finns ett café med fantastiskt fika bakat på plats och en presentbutik med lokal och hantverksmässig prägel.