Öppet idag 11:00 - 18:00
Arkeologi & Historia Barnvänligt Industrihistoria Konst Museum Personhistoria

Besöksmål

Länsmuseet Gävleborg

Museet har varit stängt för renovering, här är ett axplock av det du möter i det nyöppnade museet.

Välkommen till Gävle! Du möter både gammalt och nytt i museet. I tillgängliga entrén finns ett nytt graffitiverk och en utställning om museets insamling av föremål genom tiderna.

 

I faktarummet kan du läsa böcker om konst, arkeologi, byggnadsvård, etnologi och många andra ämnen.

 

I ett rum görs några nedslag i länets historia, som också speglar Sverige och världen. Här berättas om hur skogen och havet lade grunden till länets utveckling, med exempel från järnhanteringen, 1600-talets vapenindustri och 1700-talets lyxproduktion. Fortsättning följer under 2018–2019, då nya utställningsrum öppnar. 

 

I Fråga bilden möter du kända och okända fotografer från länet som har förevigat sin tid. Ser vi samma sak som personen bakom kameran eller ser vi vår egen tid. Vad vill vi minnas och vad vill vi glömma?

 

"Sagorna vi lämnade i havet" bygger på boken "Valen simmade förbi sagorna vi lämnade i havet" och skildrar barns egna berättelser om krig och flykt.

 

Här finns två ateljéer för barn och unga. Den ena står alltid öppen – där du kan skapa själv. Du kan rita, läsa böcker och klä ut dig!

 

Konstsalarna på plan 2 och 3 är uppfräschade med färg på väggarna och nyhängning av konsten. Svensk konst från 1600-tal fram till idag.

 

I Cyrénsalen presenteras bredden av Gunnar Cyréns konstnärskap med designföremål av silver, glas och plast.

 

Smaken & kapitalet heter utställningen om Hedvig Ulfsparres liv och textilsamling. På plan 3 kan du titta närmare på Hedvigs samling av textilier i ett nytt studierum.

 

Första advent doftar det jul i museet, då invigs konstnären Margareta Perssons Pepparkakshus i storformat

 

Butik och Café finns i entréplan.

 

Mer om program och aktiviteter på www.lansmuseetgavleborg.se

Följ oss på Facebook och Instagram.