Öppet idag 11:00 - 17:00
Arkeologi & Historia Arkitektur Barnvänligt Design Foto & Film Industrihistoria Konst Kulturhistoria Museum Personhistoria

Besöksmål

Länsmuseet Gävleborg

Länsmuseet med en av Sveriges finaste konstsamlingar med svensk konst från 1600-talet fram till idag. Välkommen på visningar, lovaktiviteter, föredrag eller slöjdkafé. Nu med öppet till kl 20 på onsdagar.

Välkommen till Länsmuseet Gävleborg

 

Man ska ju inte skryta, men på Länsmuseet Gävleborg finns en av Sveriges finaste konstsamlingar. Svenska målningar och skulpturer från 1600-talet fram till idag. Carl Larsson, Vera Nilsson eller Cajsa von Zeipel, har du hört talas om dem?

 

Arkeologi är alltid spännande. Kanske har vi Sveriges äldsta tuggummi? Gammalt är det i alla fall, från stenåldern rent av. Havet i öster och skogen i väster. De två har alltid utgjort förutsättningarna för människorna i Gävleborg.

 

Länsmuseet berättar om hela länets kultur och historia. Samlingarna är enorma och en hel del kan man se på Digitalt museum. Något som sticker ut är kanske den kultförklarade keramiken från Bo Fajans och Gävle porslin. Ett paradis för den retrointresserade.

 

Museibyggnaden ligger i Gävle, men program och vandringsutställningar reser runt i länet. Nästan var som helst kan också museets arkeologer dyka upp - eller ner. De undersöker lämningar som tidigare gävleborgsbor har lämnat efter sig. Det kan vara stenåldersboplatser, samiska lämningar eller järnugnar från vikingatiden.

 

Andra som far omkring är byggnadsantikvarierna. Det är en fin titel på de som är experter på gamla hus och platser. Man ska vara rädd om kulturarvet.

 

För varje år som går lär vi oss mer och mer om Gävleborg och gävleborgarna.

Länsmuseet Gävleborg är helt fantastiskt.

Välkommen hit

 

Butik och Café finns i entréplan.

 

Mer om program och aktiviteter på www.lansmuseetgavleborg.se

Följ oss på Facebook och Instagram.

Sök i föremåls- och fotosamlingar på DigitaltMuseum