2015 oktober 23

Kulturarvspris till Mimmi Mannheimer och Kalmar slott

Priset delades ut under en kulturarvskonferens på torsdagskvällen. Priset, som består av äran och 10 000 kr, tilldelas pristagaren med motiveringen:

 

”På Kalmar slott möter besökarna narrar och riddare som alla med mild envishet fångar in barnens intresse, väcker deras nyfikenhet och lust att lära. Leken är inte bara stoj och skoj utan leder vidare till äventyret att få veta mer om slottet och dess invånare i andra tider än vår.

På Kalmar slott öppnas barnasinnet hos både stora och små och därmed bidrar de till att skapa en ny generation av besökare till Sveriges kulturarv.”

Mimmi Mannheimer, som tillträdde tjänsten i Kalmar 2010, har arbetat hårt och målmedvetet och under hennes ledning har Kalmar slott genomgått en framgångsrik utveckling där resultatet blivit en helhetsupplevelse med nya utställningar, ökad tillgänglighet, ny restaurang och inte minst, en av Sveriges bästa barnaktiviteter i historisk miljö sommartid.

– ”Som småbarnsföräldrar reser vi gärna runt i Sverige i jakt på ett kulturutbud för barn som håller måttet, säger John Chrispinsson, styrelseledamot i Svenskt Kulturarv och medlem i juryn. På Kalmar slott får barnverksamheten toppbetyg, näst intill världsklass.”

Juryn har bestått av Direktör Meg Tivéus, journalisten och författaren John Chrispinsson, Jan Larsén, Strömma Turism & Sjöfart AB, Projektledare Åse Berglund, Överintendenterna Magnus Hagberg och Berndt Arell samt Lena Sjölin, Svenskt Kulturarv.

 

För mer information kontakta: Lena Sjölin, 070-630 98 00.