• Foto: Katri Johansson Visa bildtext

  Borgfrun och Gårdsfrejan på Trelleborgen hälsar välkomna

 • Foto: Linda Olofsson Visa bildtext

  Slaget på Trelleborgen

 • Foto: Linda Olofsson Visa bildtext

  Stridsuppvisning

 • Foto: Petra Strandberg Visa bildtext

  Västra borgporten. Återskapad.

 • Foto: Linda Olofsson Visa bildtext

  Vikingabarn

Arkeologi & Historia Barnvänligt Borgar & Ruiner Friluftsmuseer Kulturhistoria Museum

Besöksmål

Trelleborgen

Trelleborgen är ett friluftsmuseum med en vikingaborg och vikingagård mitt i den sydsvenska staden Trelleborg.

Här, mitt i centrala Trelleborg, fann arkeologerna 1988 spåren av en imponerande vikingaborg. Spåren var nästan övertydliga och visade en ringborg byggd av trä och jord, 143 m i diameter, uppbyggd och utbyggd under vikingatid. Ett viktigt landmärke strategiskt placerat över bygdens betydelsefulla farled. Kanske var detta en av den danske kungen Harald Blåtands borgar. Idag finns en fjärdedel av borgen uppbyggd som ett förslag på hur borgen kan ha sett ut under 900-talet. Här finns vikingamuseum med butik och café, vikingagård, medeltidshus och naturområde. Under sommaren händer här något varje dag. Hälsa på hos vikingen på gården och ta del av sommarens olika höjdpunkter. Här kan ni prova hantverk på vikingavis, se vikingar som drabbar samman i stridsuppvisning och låta er slukas av den härliga stämningen på gården. Vad som händer varierar under sommaren. Inne i Vikingamuseet finns det både museibutik och café med utsikt över borgområdet. Trelleborgen är en mötesplats för levande historia och upplevelser året runt. Återkommande evenemang är väsenvandring på hösten, vintermys i juletid, valborgsfest om våren och Slaget om Trelleborgen med marknad andra helgen efter midsommar. Vikingamuseet har även öppet med barnaktiviteter på skolloven. Det går bra att boka guidade turer och upplevelser hela året eller besöka uteområdet på egen hand. Vikingamuseets öppettider utanför sommarsäsong varierar. Se Trelleborgens hemsida för mer information och öppettider. Med hänsyn till den rådande situationen reserverar vi oss för eventuella ändringar i programmet. Sommarprogrammet och senaste nytt hittar ni på Trelleborgens Facebook.

 

undefined

 Foto över utgrävingsplatsen. Idag står en fjärdedel av borgen återskapad på exakt samma plats.

 

 

 undefined

Under Trelleborgens sommarsäsongen har museet öppet alla dagar. Som besökare kan du då ta del av det vardagliga vikingalivet på gården eller uppleva de spännande aktiviteter och evenemang som erbjuds. (Foto: Petra Strandberg)

 undefined

 (Foto: Linda Olofsson)

 

Vid tre tillfällen finns det möjlighet för barn mellan 7 och 13 år att komma till Trelleborgen att delta i en veckas vikingaläger, "Vikingasommar", och på ett annorlunda och spännande sätt lära mer om vikingatiden.

 undefined

undefined

 

Utanför sommarsäsong har Trelleborgen även evenemang som sport-, påsk- och höstlovsaktiviteter, Valborg, och ”Väsenvandring”.

undefined

 undefined

(Foto: Linda Olofsson)

För mer information om Trelleborgen och vad som händer

Hemsida: www.trelleborg.se/trelleborgen

Facebook: www.facebook.com/trelleborgen