• Två troll står på en stor sten och blickar ut över de stora skogarna i landskapet nedanför dem.
    Foto: Jönköpings läns museum Visa bildtext

    Trollen i Domberget av John Bauer.

Öppet idag 10:00 - 19:00
Arkeologi & Historia Barnvänligt Foto & Film Konst Kulturhistoria Museum Personhistoria

Besöksmål

Jönköpings läns museum

Jönköpings läns museum presenterar konst och kulturhistoriska utställningar i vackra salar med ljus och rymd. Utställningarna skiftar under året men John Bauers konst närvarar alltid på museet.

John Bauer föddes i Jönköping 1882. Han växte upp vid Östra torget alldeles intill museet. John vandrade ofta i hemtraktens skogar och omgivningar. Det var här han hämtade inspiration till många av sina målningar. Idag är han nog mest känd – både i Sverige och utomlands – för de magiska sagomålningarna där skogen är befolkad av troll, prinsessor och vallpojkar. I vår stora John Bauersamling finns brev, skisser, fotografier, tidningsklipp och givetvis hans vackra målningar. Stora delar av samlingen presenterar vi på internet och några i vår nya Bauerutställning som öppnar 30 juni 2018. Men vi har fler utställningar. Besök vår hemsida för att läsa om alla aktuella utställningar och öppettider.

Hos oss hittar du även pysselverkstad, magasin, ett stort bildarkiv och en ateljé för målerikonservering. Här finns också en butik med unika produkter – många inspirerade av historien, länet och våra utställningar.

www.jonkopingslansmuseum.se