• Foto: Mikael Strinnhed Visa bildtext

    Den första Ripsa-kjolen i väven "Humoresque", som Ebba von Eckermann vävde på Luciadagen 1952.

Utställning

15 mars 2025 - 11 januari 2026

Ebba von Eckermann

Handvävt mode från Sörmland till Amerika

15 mars 2025-11 januari 2026 visar Sörmlands museum en stor utställning om Ebba von Eckermann och hennes textilföretag i sörmländska Ripsa, curerad av modejournalisten Lotta Lewenhaupt och scenografen Anna Bergman Jurell. I samband med utställningen släpps också boken med samma namn, en personlig berättelse av Lotta Lewenhaupt.

I utställningen visas ett femtiotal av plaggen från Ripsa, alltifrån de klassiska kjolarna till färgglada kappor och eleganta festkläder, tillsammans med ett stort urval fotografier från företagets historia – många tagna av kända fotografer som KW Gullers och Bo Appeltofft.

Under några år på 1950- och 60-talen var den sörmländska byn Ripsa ett av Sveriges viktigaste modecentrum med försäljning både i USA och hos Dior i Paris. Kvinnan bakom framgången hette Ebba von Eckermann och som mest stod hennes företag för tio procent av svensk textilexport.

Det var i slutet på 1940-talet som Ebba von Eckermann på gården Sandvik fick idén att skapa arbetstillfällen genom att starta hemindustri i Ripsa. Ebba levererade garn och mönster och runtom i stugorna satt byns kvinnor och vävde. Först blev tygerna till plädar, sedan till jackor och kjolar och så småningom hela klädkollektioner.

Ebba von Eckermann hade en dröm om att slå igenom i Amerika. Hon tog med sig några av sina plädar och reste dit, knackade dörr på de stora varuhusen – och lyckades över förväntan. Det var i Amerika hon fick sina allra största framgångar, först med försäljning på varuhus i New York och flera andra stora städer och därefter direkt till privatkunder. På våren 1953 presenterade Ebbas syssling ett kjolmönster för Dior i Paris, och så kom det sig att Dior Boutique under ett par år sydde upp och sålde kjolar av Ripsa-tyg.

Ebba von Eckermann var utbildad i både lantbruk och vävning. Hon formgav de allra flesta av mönstren till tygerna, medan hon anlitade designer för själva plaggen. Amerikanska Alice Topp-Lee, danske Lars Hillingsø och svenskorna Gull Nyrén, Birgitta Nilsson och Brita Alexandrow var några av de som passerade revy under åren.

Gården Sandvik i Ripsa var hela tiden navet i verksamheten. Stallet byggdes om till vävstuga och där öppnades både butik och café. Busslaster med både svenska och amerikanska turister rullade in och passerade den legendariska skylten vid infarten.

Sörmlands museum har en stor samling Ripsa-plagg. Till utställningen har även inlån gjorts från Modevetenskapen på Stockholms universitet, Designarkivet i Nybro och från flera privatpersoner, bland annat Ebbas släktingar och vänner. Tillsammans ger de en överblick av hela produktionen, från slutet av 1940-talet fram till 1970-talet.

I samband med utställningen släpps också en rikt illustrerad bok, formgiven av Carl-Johan Hane, på museets förlag. Författare är Lotta Lewenhaupt, en av Sveriges främsta modeskribenter som också var vän med Ebba von Eckermann. I en personlig berättelse skildrar hon både framgångar och motgångar i den fascinerande historien om modeundret i Ripsa.