• Foto: Helena Bonnevier Visa bildtext

  Streiff var den häst som Gustav II Adolf red vid Lützen 1632. Hästen sårades i halsen under slaget, men dog först i Wolgast 1633. Efteråt monterades skinnet på en furustomme och ställdes ut i Livrustkammaren på Slottet Tre kronor.

 • Foto: Erik Lernestål Visa bildtext

  I denna uniform genomförde Gustav den III sin revolution 1772.

 • Foto: Livrustkammaren Visa bildtext

  Lek- och lärrum för barn där barnen kan prova historiska kläder, leka riddare och prinsessa, läsa eller rita.

 • Foto: Erik Lernestål Visa bildtext

  Upplev de kungliga vagnarna på Livrustkammare.

Öppet idag 11:00 - 17:00
Arkeologi & Historia Barnvänligt Kulturhistoria Museum Personhistoria

Besöksmål

Livrustkammaren

Livrustkammaren är Sveriges äldsta museum och de unika samlingarna som skildrar Sveriges kungliga historia har hittills setts av miljontals besökare.

 Efter en tids renovering, öppnande museet i juni 2019 en ny uppdaterad utställning i de gamla valven på Stockholms slott. I utställningen visas både bekanta föremål och sådana som inte visats tidigare. Föremål som vapen, dräkter, rustningar och vagnar presenteras i en kronologisk berättelse och berättar om kända segrar, dramatiska ögonblick och spektakulära ceremonier. Men också om glädjeämnen och sorger för de kvinnor och män som var med och formade den kungliga historien under 500 år, från Gustav Vasa till nutid.


Under hösten 2020 öppnde Lilla rustkammaren -  Livrustkammarens efterlängtade helt nya rum för barn och familjer. Där kan besökare i alla åldrar att få bekanta sig med museet på ett lekfullt sätt.