Öppet idag 12:00 - 17:00
Arkitektur Konst Kulturhistoria Museum

Besöksmål

Thielska Galleriet

Vackert beläget på Djurgården med en unik samling skandinavisk konst från förra sekelskiftet.

Thielska Galleriet är ett museum fyllt med svensk och nordisk konst från sekelskiftet 1900. Huset skapades för bankmannen och konstsamlaren Ernest Thiel med familj och är beläget på Blockhusudden på natursköna Djurgården i Stockholm. Symbolismens och nationalromantikens konst med verk av bland andra Anders Zorn, Bruno Liljefors, Carl Larsson och Edvard Munch visas här i tidsenlig miljö.


Vid sekelskiftet 1900, mitt i den svenska industrialiseringens guldålder, var Ernest Thiel en av landets rikaste män. Konsten var Thiels stora passion och Thielska Galleriet uppfördes 1904–07 för hans omfattande samling. Byggnaden ritades av arkitekten Ferdinand Boberg och arkitekturen är präglad av en geometrisk jugendstil med rena ytor och sparsam dekor. ”…det ska vara ett hem med tavlor på alla väggarna” skrev Thiel som ett önskemål till arkitekten. Huset blev också en plats för ett livligt sällskapsliv med tidens mest kända skådespelare, författare och konstnärer.


Tillfälliga utställningar med skiftande teman visas under året på entréplanet. Här finns möjligheter att fördjupa bilden av familjen Thiel och av sekelskiftets Sverige, men även att upptäcka samtida konst och formgivning. Vi bokar gärna in gruppvisningar av Galleriet och de tillfälliga utställningarna. 


Café Monika Ahlberg – mitt i museet – erbjuder luncher, vin och andra drycker, kaffe och härliga bakverk. På sommaren finns sittplatser i museets skulpturpark.