• Värmlands Museum
    Foto: Carl Johan Jansson Visa bildtext

    Värmlands Museum är en stiftelse som bildades 1980 av Värmlands läns landsting, Karlstads kommun och Värmlands Fornminnes- och Museiförening (nu Värmlands Museiförening). Sedan 2003 ansvarar Region Värmland för landstingets del. Huvudmännen utser representanter till styrelsen. Mandattiden sammanfaller med den för kommunala val.

  • Blåbär
    Foto: August Strindberg Visa bildtext

    Efter August Strindbergs död år 1912 erbjöds Nordiska museet i olika omgångar en stor del av författarens möbler, originalmanuskript, bibliotek och målningar. En stor del av materialet har museet senare deponerat på Strindbergsmuseet och i Kungliga Biblioteket. Inför Strindbergsåret 2012 omarbetades museets Strindbergsutställning.

Öppet idag 11:00 - 18:00
Arkeologi & Historia Barnvänligt Foto & Film Konst Kulturhistoria Museum

Besöksmål

Värmlands museum

Värmlands Museum är ett av Sveriges mest besökta länsmuseer med ca en kvarts miljon besökare per år. Här samsas Värmlands kulturhistoria med internationella utställningar inom konst och fotografi.

Mitt på Sandgrundsudden i centrala Karlstad, bland badbryggor och vackra promenadstråk hittar du Värmlands Museum. Varje år visas här ett femtontal olika konst och fotoutställningar av högsta internationella klass. Hit kan du komma för att bli inspirerad och få kunskap eller uppleva konst för konstens egen skull.

 

I den omtyckta butiken kan du köpa med dig något till både stora och små. Traditionellt värmländskt konsthantverk möter ny design. Här finns alltid produkter med anknytning till de aktuella utställningarna och i barnhörnan hittar du massor av roliga prylar, böcker och annat kul för barnen.

 

I museikaféet kan du fika, äta lunch eller middag. Varje vardag serveras en stor buffé med hemlagad lunch och alltid ett vegetariskt alternativ. Även på helgerna serveras vällagad mat. Här finns plats för upp till 185 gäster. Sommartid erbjuds en av Karlstads vackraste uteserveringar med utsikt över Klarälven.

 

varmlandsmuseum.se