• Foto: Göran Billeson.
Kulturhistoria Slott & Herrgårdar

Besöksmål

Ljungs Slott

Ljungs slott räknas som en av den gustavianska tidens viktigaste byggnader. Byggherre var en av 1700-talets mäktigaste personer, greve Axel von Fersen d ä, och arkitekt Jean Eric Rehn, dåtidens mest anlitade herrgårdsbyggare och privatarkitekter.

Möt 1700-talet på Ljungs slott! Välkomnas av guider i tidstrogna kläder och ta del av slottets och dess ägares spännande och tidvis dramatiska historia. I matsalen i mellanvåningen möter en unik samling porträtt (kopior) av familjen von Fersens medlemmar vilka en gång hängt här. Slottet är vackert beläget i en engelsk park mellan Motala ström och Göta kanal. Det uppfördes i slutet av 1700-talet av Axel von Fersen d ä, en av dåtidens rikaste och mäktigaste män. Arkitekt var Jean Eric Rehn.
Det står obebott sedan 1939 men många av inredningarna finns ännu bevarade från själva byggnadstiden såsom de dekorerade kakelugnarna, dörröverstycken och snickerier. Idag betraktas Ljungs slott som ett av den gustavianska tidens viktigaste byggnadsmonument. En allé leder till den närbelägna Ljungs kyrka från 1790-talet där tio medlemmar av familjen von Fersen vilar i en krypta under själva koret. Slottet är privatägt, men visas sommartid av Föreningen Ljungs Slotts Bevarande.

Säsongen bjuder på såväl guidade visningar som utställningar, konserter, föreläsningar, vandringsteater, upplevelsevandringar m m. Besök Slottsboden och njut av en kopp kaffe med dopp i sommarcaféet eller på slottets baksida med utsikt mot Motala ström och den engelska parken.