Öppet idag 10:00 - 20:00

Utställning

09 februari 2024 - 25 augusti 2024

Strangers to ourselves - Hashem Shakeri

När det rapporteras om Iran i svensk media nämns ofta fängslade svenskar, regimens stöd till Hamas eller leveranser av drönare till Ryssland. Under senaste tiden har även befolkningens och framför allt kvinnors kamp för frihet och rättvisa varit högst aktuellt.

Men vilka bilder når oss från denna kamp och hur ser vardagen ut i detta vidsträckta land där sharialagar utgör grunden för rättssystemet? Vilka bilder får vi se  från platser där staten regelbundet kränker människors rättigheter, fängslar och avrättar på oklara grunder? Vilka är kvinnorna som trotsar förtryck och dödligt hot? 


Den iranska fotografen Hashem Shakeri arbetar med visuellt berättande som ger oss en unik inblick i den iranska vardagen. Här får vi möta kvinnorna bakom kampen för ett liv i frihet och trygghet.
 


Precis som hela vår planet är Iran också drabbat av klimatförändringar. Shakeri skildrar
 hur befolkningen påverkas av att leva i ett sterilt uttorkat landskap. När den styrande regimen planerar och bygger nya städer i ett land påverkat av sanktioner blir resultatet halvfärdiga städer med avsaknad av grundläggande samhällsfunktioner. Chansen att hitta en bostad som kan ge barnen en trygg uppväxt är minimal.  


Hashem Shakeri möter människorna på deras villkor och förmedlar en samtida dokumentär berättelse på högsta internationella nivå, fotografier som värmer, skrämmer och fascinerar.